Program miercuri - duminica: 10:30 - 18:00 Comenzi telefonic la 0773337978 acum și pe Glovo

Ketchup-ul, sosul favorit al lui Jane Austen

Ketchup-ul, sosul favorit al lui Jane Austen
“Îl avem cu toţii pe masă. O pastă roşie, mai degrabă lichidă, închisă într-un recipient din plastic. Nu ne-am putea închipui că, iniţial, ketchup-ul nu a avut nicio legătură cu pătlăgelele roşii, principalul ingredient, şi nici cu Italia, patria pastelor...

Ketchup-ul, susţin istoricii, vine de la cuvântul chinezesc „koe-chiap” sau „ke-tsiap”, care se traduce prin saramură de peşte sau peşte fermentat. La origine, sosul semăna mai mult cu cel de soia pe care îl cunoaştem astăzi sau cu sosul Worcestershire, bazat pe saramura de peşte, ierburi şi condimente…”


Continuarea articolului, aici

Pentru unii americani însă ketchupul cu ciuperci nu era o soluţie. În 1841, o autoare de cărţi gastronomice, Sarah Josepha Hale, americancă de origine, remarca faptul că problema cu acest tip de sos ar fi aceea că în State nu prea se găsesc ciuperci, plus că există riscul ca acelea pe care le culeg neiniţiaţii să fie otrăvitoare. În aceste condiţii, mai spunea ea, recomand sosul de nuci sau de roşii, cumpărat din magazine.

Pectina, conservant natural.  Se pare că, la început, sosul era adăugat în supe, pus peste carne şi peşte. În 1812 însă intră în scenă roşia. Prima reţetă conţinând pulpă de roşii, condimente şi alcool a fost publicată în acel an de către horticultorul James Mease, care numea roşiile „merele dragostei”. Lipseau însă oţetul şi zahărul. Marea problemă rămânea conservarea pe timp îndelungat a sosului cu roşii, în care unii adăugau tot felul de aditivi pentru a scăpa de spori, bacterii şi drojdii rezultate în urma fermentării – între aceştia, şi benzoatul de sodiu. Harwey Wiley, întemeietorul FDA (Food and Drug Administration) din SUA, a contestat însă siguranţa benzoatului de sodiu, care a şi fost de altfel interzis în 1906, în urma unei decizii intitulate Pure Food and Drug Act.

Suport clienti 11:00 - 19:00

0773337978 comenzi@pizzabaiamare.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!